Hikayat Sebutir Bintang

Jika anda dongak ke langit pada suatu malam yang terang tanpa gangguan awan, anda akan dapat menyaksikan beribu-ribu cahaya semulajadi kecil berkerdipan di ruang angkasa yang malap tersebut. Cahaya itu sangat dikenali sebagai bintang. Sejak zaman dahulukala, bintanglah yang kerap kali menghiasi langit malam, membentuk pelbagai corak yang dikenali sebagai buruj yang tampil berbeza-beza pada setiap musim di mana ianya pernah membantu pelayaran dan juga pertanian. Tetapi tahukah anda bintang-bintang ini mempunyai kisah hidupnya yang tersendiri? Ya, seperti hidupan lain, bintang juga ada kitaran hidup dari lahir sampailah ia mati. Nak tau lebih lanjut? Teruskan membaca hikayat sebutir bintang.

Kelahiran bintang

Sebelum kita bercakap mengenai pembentukan bintang, kita kena cakap serba sedikit mengenai persekitaran di mana pembentukan bintang itu terjadi. Jika kita lihat di langit, terdapat banyak ruang kosong di antara bintang-bintang yang kita panggil sebagai ruang antara bintang (interstellar space). Hakikatnya ruangan itu bukanlah sekadar hampagas dan kosong semata-mata kerana terdapat jirim yang sangat rendah ketumpatannya mengisi ruangan tersebut dan ianya dinamakan medium antara najam (interstellar medium, ISM). Jirim ini terdiri daripada gas dalam pelbagai bentuk (ion, atom, molekul) serta debu dan sinar kosmos. Gas-gas yang wujud di dalam ISM ini didominasi hidrogen, helium, dan beberapa elemen berat yang lain dalam jumlah yang kecil.

Persekitaran yang lebih padat daripada purata ISM dipanggil awan antara najam (interstellar clouds) dan ianya adalah berbeza-beza; bergantung kepada suhu dan ketumpatan jirim di dalamnya. Terdapat satu persekitaran yang sangat tumpat dan dingin, di mana suhunya mencecah serendah 10 hingga 30 Kelvin yang membolehkan gas wujud dalam bentuk molekul. Persekitaran ini dipanggil awan molekul (molecular clouds) dan ianya memainkan peranan penting dalam pembentukan bintang.

Terbentuknya bintang di dalam gumpalan gas dingin ini yang digelar Pillars of Creation. (Kredit: NASA, ESA, dan Hubble Heritage Team)

Di dalam awan molekul selalunya terdapat beberapa kawasan yang dipanggil teras awan molekul di mana ianya lebih tumpat. Terdapat dua jenis teras, iaitu teras jisim rendah dan teras jisim tinggi. Teras jisim rendah menghasilkan bintang berjisim rendah, dan teras jisim tinggi menghasilkan kedua-dua bintang berjisim rendah dan tinggi. Untuk memahami bagaimana teras awan molekul boleh terbentuk, kita kena tahu faktor yang bertindak ke atas awan. Secara umumnya, terdapat dua faktor yang bertindak ke atas awan di angkasa.

[su_note note_color=”#d90e10″ text_color=”#ffffff” radius=”5″]Graviti: Tarikan graviti menarik bahan-bahan disekelilingnya ke dalam tompokan gas. Semakin tinggi ketumpatan, semakin kuat tarikan graviti ke dalam.[/su_note]

[su_note note_color=”#364eb2″ text_color=”#ffffff” radius=”5″]Tekanan: Tekanan gas dari pergerakan atom dan molekul menolak ke luar. Semakin tinggi suhu gas, semakin laju pergerakan zarah dan semakin kuat tolakan ke luar.[/su_note]

Kedua-dua faktor ini memainkan peranan dalam menentukan kestabilan awan-awan yang terdapat di angkasa. Kebiasaannya, awan ini seimbang diantara daya tarikan graviti yang menarik ke dalam dan juga tekanan gas yang menolak keluar. Namun, terdapat gangguan yang mengganggu gugat kestabilan ini lalu mewujudkan beberapa kawasan yang lebih tumpat di dalam awan molekul. Kawasan inilah yang dinamakan teras awan molekul.

Bermulanya pembentukan bintang adalah apabila kawasan awan tersebut cukup besar sehinggakan tarikan graviti berupaya mengatasi tekanan gas lalu menyebabkan teras awan tersebut berpecah kepada serpihan dan mulai meruntuh. Sepanjang peranapan ini berlaku, suhu dan kepadatan mulai meningkat di tengah-tengah kelompok serpihan awan-awan yang berpecah tadi. Momentum sudutan menyebabkan kawasan luar serpihan berputar dan mendap, seterusnya berubah menjadi cakera di sekeliling. Sementara itu, kawasan yang lebih tumpat di tengah pula membentuk sebuah gas sfera yang sangat panas, digelar sebagai protobintang.

Gambaran artis mengenai cakera berputar dan pancutan gas daripada protobintang jenis O yang sangat besar (Kredit: ESO/L. Calada)

Protobintang bukanlah sebuah bintang. Ianya masih di peringkat janin di mana ia masih lagi membesar dengan mengumpul jirim seperti gas daripada awan molekul asalnya dan juga daripada cakera sekelilingnya kerana jisim protobintang terlalu rendah untuk betul-betul “hidup” di angkasa. Secara ringkasnya, semasa proses pengumpulan ini, pelanggaran zarah-zarah gas sesama sendiri dan juga kesan geseran akan menghasilkan haba dan suhu yang tinggi akan menghasilkan kesan radiasi. Tenaga haba dan radiasi yang dihasilkan pada mulanya boleh terlepas ke ruang angkasa pada saat ianya terhasil, tetapi apabila semakin padat protobintang tersebut, ianya menjadi legap dan haba tidak lagi boleh melepasi kawasan terbabit, lalu memanaskan lagi protobintang.

Pemanasan ini akan terus berlaku sehinggalah ribut stellar terbentuk untuk menyahkan sisa jirim yang berlebihan dan juga untuk menghalang jirim lain mendarat. Pada peringkat ini, protostar berhenti membesar dan bertukar menjadi bintang pra-jujukan-utama (pre-main-sequence star) di mana tenaganya dihasilkan melalui penguncupan graviti. Akan tibanya suatu masa apabila kemampatan bintang pra-jujukan-utama (PJU) ini menjadi sesuai untuk proses pelakuran nuklear bermula. Apakah itu pelakuran nuklear?

[su_note note_color=”#f05e1b” text_color=”#ffffff” radius=”5″]Pelakuran nuklear adalah proses pencantuman dua atau lebih nukleus atom yang akan menghasilkan sebuah nukleus yang lebih berat. Dalam proses ini, sebahagian daripada jisim akan bertukar menjadi tenaga yang dibebaskan.[/su_note]

Apabila bintang PJU sudah mula melakur atom hidrogen menjadi helium, serta terus menggantikan penguncupan graviti sebagai penghasil tenaga yang utama, maka ianya sudah tidak lagi menjadi bintang pra-jujukan-utama. Bintang ini sudahpun menjadi bintang jujukan utama (main sequence star). Dalam erti kata lain, bintang ini sudah secara rasminya menjadi sebutir bintang yang akan terus bersinar di angkasa selagi proses pelakuran nuklear terus berjalan, memancarkan cahaya dan haba kepada semua yang berada di sekelilingnya.

Nota: Disebabkan artikel ini agak panjang, mungkin peringkat hayat bintang lain akan diceritakan di entri akan datang.

Nota 2: Jika terdapat sebarang kesalahan fakta dan tatabahasa, saya sangat menghargai pembetulan di ruangan komen. Terima kasih kerana membaca.

Tips Membeli Binokular untuk Pencerapan

Kebanyakan orang yang baru mula menceburi bidang astronomi amatur akan memikirkan peralatan astronomi yang diperlukan untuk mereka mengetahui dengan lebih dalam lagi rahsia langit. Dan kebanyakan mereka akan memilih untuk terus membeli teleskop. Kebiasaanya, selepas selesai menguruskan teleskop dan apabila mereka mula melihat melaluinya, mereka akan kecewa dan hampa kerana orientasi imej yang mengelirukan dan sudut penglihatan yang kecil menyukarkan mereka untuk melihat imej yang diidam-idamkan. Sebagai permulaan, binokular adalah alat yang sangat membantu anda dalam hobi ini. Kepelbagaian binokular di pasaran kadangkala membuatkan kita keliru untuk memilih. Jadi saya akan cuba terangkan serba sedikit apa yang perlu diketahui untuk anda memilih binokular yang baik.

1. Pembesaran

Pembesaran (Magnification) sesebuah binokular adalah penting tetapi bukanlah segala-galanya. Ramai tersalah anggap bahawa lebih tinggi kadar pembesaran binokular lebih baik. Hakikatnya, binokular yang mempunyai kadar pembesaran yang tinggi biasanya akan menyebabkan sudut penglihatan binokular itu berkurang dan imej menjadi kelam dan tidak nyata. Ia biasanya dilabel seperti 10×50, 7×50 dan 7×25 dimana 10x dan 7x adalah kadar pembesaran sebanyak 10 kali ganda dan 7 kali ganda lebih dekat dari asal.

2. Diameter lensa objektif (Objective lens diameter)

Juga dirujuk sebagai Aperture. Diameter lensa objektif adalah diameter setiap satu kanta depan (objektif) sesebuah binokular, diukur dalam milimeter. Ia akan dilabel sebagai nombor kedua selepas label pembesaran, sebagai contoh 10×50, dimana 10x adalah pembesaran imej sebanyak 10 kali ganda dan 50 adalah ukuran diameter lensa objektif sebanyak 50mm. Diameter lensa objektif amat mempengaruhi penglihatan. Katakanlah anda mempunyai dua binokular dari kualiti yang sama dan kadar pembesaran yang sama, 8×40 dan 8×25. 8×40 akan menghasilkan imej yang lebih terang dan cerah kerana lebih banyak sinar cahaya yang dihasilkan (exit pupil) keluar dari kanta mata. Tetapi perlu diingatkan, semakin besar saiz kanta objektif semakin berat binokular tersebut. Apabila binokular terlalu berat tripod sangat diperlukan untuk menyokong binokular tersebut.

3. Kawasan Penglihatan (Field of View)
Sudut yang dirangkum pada 1000 ela apabila menggunakan binokular yang mempunyai sudut 6° (Sumber: bestbinocularsreviews.com)

Juga boleh dikaitkan dengan sudut penglihatan (Angle of View), kawasan penglihatan juga merupakan salah satu faktor yang membentuk binokular yang sesuai untuk mendapatkan pemerhatian yang memuaskan. Kawasan penglihatan (Field of View) bermaksud luas kawasan yang boleh dilihat menerusi satu-satu binokular. FOV boleh diukur dengan 2 cara, sama ada lebar dalam kaki pada 1000 ela atau dengan menggunakan sudut darjah (Angle of View). Sebagai contoh, binokular 8×42 yang mempunyai Field of View (FOV) sebanyak 107 kaki/1000 ela. Bayangkan anda berada di satu kawasan padang yang mempunyai pagar yang mempunyai kelebaran yang tak terhingga dari kiri ke kanan kawasan tersebut, 1000 ela di hadapan anda. Apabila anda melihat menerusi binokular, anda akan nampak 107 kaki dari pagar tersebut tanpa menggerakkan binokular. Jika FOV 315 kaki pada 1000 ela, anda akan nampak 315 kaki panjang pagar (lihat gambar di atas). Kebiasannya ukuran Angle of View lebih senang digunakan untuk tujuan ini.

[su_table responsive=”yes” fixed=”yes”]

Sudut Penglihatan Anggaran Kawasan Penglihatan
SUDUT KAKI/1,000 ELA METER/1,000 M
5 265 88
6 320 107
7 370 123
8 420 140
9 480 160
10 530 177
11 580 193
12 640 214

[/su_table]

4. Exit Pupil

Jika anda bahagikan saiz diameter lensa objektif dengan kadar pembesaran binokular, anda akan mendapat satu nilai antara 4 hingga 8. Nilai ini dipanggil exit pupil. Exit pupil ialah diameter sinar cahaya yang meninggalkan kanta mata apabila anda memegang binokular dan menumpu ke arah satu sumber cahaya. Sebagai contoh, binokular 7×50 mempunyai exit pupil lebih kurang 7 milimiter diameternya. Exit pupil sesebuah binokular haruslah sama atau lebih kecil dari anak mata yang telah diadaptasikan dalam gelap. Dengan ini, binokular tersebut akan menghantar semaksimum mungkin jumlah sinar cahaya dan menghasilkan imej yang lebih terang bergantung kepada aperture. Purata orang dewasa mempunyai ukuran anak mata sebanyak 7mm, dan purata itu akan berkurang sehingga 5mm. Jadi untuk mata yang semakin tua, exit pupil juga perlulah dikurangkan untuk mendapat hasil imej yang baik kerana anak mata hanya akan menerima sinar cahaya yang terhasil mengikut diameternya sahaja.

5. Spesifikasi Tambahan

Biasanya binokular juga akan dilabel mengikut abjad-abjad tertentu seperti 10×50 WA. Saya akan berikan secara ringkas maksud abjad-abjad tersebut:

  • Z: Zeiss pattern
  • B atau BL: Bausch & Lomb
  • RP: Roof prism (Dach)
  • M: Micro
  • C: Compact
  • B: Eye Relief (biasanya dilabel rapat seperti 8x30B)
  • A or GA: Rubber armoured
  • W: Wide Angle
  • C: Centre Focusing

Tidak dilupa juga Inter-pupillary Distance iaitu jarak antara dua anak mata. Anda dinasihatkan untuk mengukur dahulu IPD ini kerana tidak semua orang boleh menggunakan binokular. Tipikal IPD untuk seorang dewasa ialah 60 hingga 66 mm dan binokular biasanya diselaraskan untuk mereka yang mempunyai IPD tersebut atau mungkin lebih. Periksa di kedai mata atau rujuk sini untuk mengukur sendiri.

Untuk permulaan, anda digalakkan memilih binokular yang mempunyai spesifikasi 8×40, 7×50 atau 10×50. FOV yang luas penting supaya kita dapat melihat langit dengan lebih luas. Binokular yang lebih dari 10×50 seperti 10×70, 20×80, dan 25×100 perlu disokong dengan menggunakan tripod kerana binokular pada kadar itu sudah cukup berat untuk dipegang dengan tangan. Sebenarnya banyak lagi spesifikasi binokular yang boleh anda tahu tetapi artikel ini hanya memberitahu asas secara umum sahaja. Anda juga boleh mencari kata kunci seperti eye relief, lens coating, twillight factor, focus dan sebagainya di mana-mana enjin carian

Sumber: How to choose Binocular, General Binocular Recommendation

Entri ini pertama kali disiarkan di blog peribadi yang lama pada tahun 2011.

Jisim Bima Sakti akhirnya terungkai

Berapa beratkah galaksi kita? Itulah yang membuatkan ahli astronomi serata dunia tertanya-tanya. Selama beberapa dekad, ahli astronomi menggunakan pelbagai teknik untuk mengukur jisim galaksi Bima Sakti dan hasil daripada teknik-teknik yang digunakan, mereka mendapati bahawa jisim galaksi ini dianggarkan berada pada kadar 500 bilion hingga 3 trilion jisim suria. Tetapi baru-baru ini, dengan menggunakan gabungan data daripada teleskop Hubble dan satelit Gaia, ahli astronomi antarabangsa berjaya mendapatkan anggaran yang dianggap paling tepat buat masa ini. Berdasarkan data yang didapati daripada kedua-dua teknologi tersebut, jisim Bima Sakti adalah sekitar 1.5 trilion jisim suria.

Namun begitu, jisim galaksi ini adalah jauh lebih tinggi daripada jumlah jisim nyata yang terdapat di dalam galaksi. Jisim nyata seperti bintang-bintang yang dianggar sebanyak 200 bilion di dalam galaksi (60 bilion jisim suria) dan juga lohong hitam supermasif di tengah-tengah galaksi (4 juta jisim suria) hanyalah menghuni sebahagian kecil peratusan jumlah jisim galaksi. Begitu juga dengan elemen non-stellar seperti awan gas, planet, batu-batuan, zarah dan seumpamanya, hanya merangkumi 12 peratus daripada jumlah jisim galaksi. Peratusan selebihnya yang merangkumi 85 peratus daripada jumlah jisim galaksi adalah daripada sesuatu yang belum dapat diungkai lagi, iaitu jirim gelap. Meskipun jirim gelap tidak dapat dilihat, tetapi kewujudannya boleh dikesan dengan memerhatikan kelajuan pergerakan objek-objek samawi yang beredar mengelilingi galaksi.

Secara teorinya, semakin besar jisim sesuatu galaksi tersebut semakin laju kelajuan peredaran objek-objek bergerak mengelilingi galaksi kerana dipengaruhi graviti yang kuat bergantung kepada jisim galaksi terbabit. Menggunakan cara ini, jisim galaksi Bima Sakti ditentukan dengan pergerakan kelompok globul (globular cluster) yang mengelilingi galaksi. Di sinilah teleskop Hubble dan satelit Gaia memainkan peranan. Para astronomi dapat mengesan kelajuan kelompok-kelompok tersebut dengan menggabungkan data-data yang dihasilkan selama hampir 10 tahun untuk menganggar jisim Bima Sakti. Hasil daripada data-data ini, para astronomi berjaya mengukur jisim galaksi bersama jirim gelap dengan lebih tepat, di mana peratusannya diterangkan seperti di atas.

Jirim gelap ini masih menjadi misteri kepada kita semua. Para astronomi masih memikirkan apakah sebenarnya jirim gelap ini dan bagaimana ia berselerak di ruang angkasa dan menjadi suatu yang dominan mempengaruhi jisim dan objek di sekitarnya. Kemungkinan suatu hari nanti kita akan dapat mengenalpasti apakah jirim gelap ini, dan ianya akan menjadi satu lagi pencapaian dalam bidang astronomi.

Sumber: NASA

Jaga-jaga! Ada asteroid nak datang melawat Sabtu ni

Pernah tak dengar cerita pasal macam mana batu dari angkasa datang menghentam Bumi? Contohnya asteroid bersaiz 11-81 kilometer menghentam Chicxulub, Mexico yang terus menamatkan zaman dinosaur. Tak pun yang paling baru, meteor bersaiz 20 meter menghentam Chelyabinsk di Russia pada 2013 menyebabkan kerosakan lebih 7,200 bangunan dan mencederakan lebih 1,500 orang di sana. Haa peristiwa-peristiwa ni la yang buat kita takut.

Bercakap mengenai asteroid yang nak melawat Sabtu ni, asteroid yang diberi nama 2019 DN ni akan mencapai jarak terdekatnya dengan Bumi pada 12:19 tengah malam esok. Saiz asteroid ni adalah lebih kurang 91-200 meter. Kalau ikut saiz yang diberi, batu ni lebih kurang saiz padang bola! Kalau meteor yang 20 meter tu boleh buat macam-macam, cuba bayangkan asteroid yang besar macam ni boleh buat apa kat planet kita. Tapi jangan khuatir, jarak terdekat dengan Bumi tu masih dalam sekitar 13 kali jarak Bumi ke Bulan (13 lunar distance) iaitu lebih kurang 5 juta kilometer. Jadi walaupun asteroid ni dekat, dia takkan beri kesan kat kita pun.

Kalau nampak artikel kat internet yang cakap pasal kemungkinan hari kiamat disebabkan asteroid ni, anda boleh chill je dan anggap semua tu hoax. Lagipun pada 20 Mac ni akan ada asteroid yang lagi besar bernama 2019 CD5, bersaiz 100-230 meter akan datang singgah lagi dekat dengan Bumi, iaitu lebih kurang 10 kali jarak Bulan ke Bumi. Tapi yang tu pun takkan beri kesan apa-apa kat kita jadi tak perlu risau.

Sistem Koordinat Cakerawala

Untuk entri yang ni kita cakap pasal sistem koordinat yang kat langit sana. Eh langit pun ada koordinat? Ingat bumi je ada. Ya, langit pun ada koordinat sebab kita pun ada peta langit untuk tau kedudukan bintang-bintang, sama je macam bumi yang ada koordinat dan peta bumi untuk tau kedudukan tempat-tempat kat bumi ni. Kalau dah tau cara nak ukur dan cari tempat guna koordinat bumi ni rasanya takde masalah kot nak faham koordinat langit macam mana. Lebih kurang je konsep asal dia, cuma ada beberapa perbezaan.

Kalau kat bumi, kita ada garis lintang (latitud) dan garis bujur (longitud). Latitud ni ikut nama dia garis lintang, adalah garis-garis yang melintang dari utara ke selatan. Bumi terbahagi kepada dua hemisfera, iaitu utara dan selatan, dipisahkan oleh garisan khatulistiwa iaitu dimana garisan latitud ialah 0°. Nak kasi nampak, cuba rujuk gambar kat bawah ni.

Latitud bumi. (Sumber: geolounge.com)

Macam mana dengan timur dan barat pulak? Ha, untuk tu kita ada garis bujur atau menegak (longitud) yang cover dari timur ke barat. Tapi timur ke barat ni rata je semua. Habis tu nak taruk mana 0 darjah tu? Jadi ada la sorang bijak pandai yang bernama Sir George Biddell Airy ni pergi taruk 0 darjah tu kat Royal Observatory, Greenwich. Oleh yang demikian, garisan yang kat 0 darjah tu dinamakan Prime Meridian. Prime Meridian ni la yang pisahkan antara timur dan barat. Tengok gambar dibawah untuk rujukan.

Longitud bumi.
(Sumber: geolounge.com)  

Dengan berbekalkan dua komponen koordinat ni, kita dapat tau mana kedudukan sesebuah tempat tu kat bumi. Sebagai contoh, katakanlah koordinat negara Malaysia iaitu 4.21° N, 101.97° E. Jika kita berjalan 4 darjah ke utara dan 101 darjah ke timur dari titik asal sudah pastinya kita akan sampai ke Malaysia. Begitu juga dengan tempat-tempat yang lain.

Continue reading Sistem Koordinat Cakerawala

Ada Apa Dengan Bulan?

Sebenarnya takde apa-apa pun dengan bulan. Sekadar yang kita tahu sebagai orang biasa; benda tu sfera, penuh dengan kawah, dan muncul hampir setiap malam dengan fasa-fasa dia. Macam tu la jugak orang dulu-dulu anggap sebelum terciptanya teleskop pada awal tahun 1600s. Tapi bila teknologi dah maju, orang pun mendapati bahawa bulan ni bukan unik pada bumi saja. Rupanya sesetengah planet lain pun ada bulan dia sendiri. Sebenarnya apa dia bulan ni? Kalau ikut definisi, bulan ni ialah satu jasad samawi yang mengorbit planet yang bersaiz lebih besar daripadanya. Jadi kat sini kita tak mahu bercakap pasal bulan lain, kita nak bercakap pasal bulan yang ada dengan kita je.

Sebelum tu, kalau nak berkenalan dengan seseorang kita mesti la kena tahu nama dia, peribadi dia, sikap dia kan. Jadi meh saya kenalkan korang secara ringkas dengan satu-satunya satelit semulajadi yang ada kat planet kita ni. Nama diberi ialah Bulan (atau orang putih kata the Moon). Memang tak cool langsung nama macam bulan-bulan di planet lain seperti Io, Europa, dan Miranda. Jarak dia dekat je, hanya sejauh 384,400 kilometer ataupun 1.3 saat cahaya dari sini. Bulan mengelilingi planet kita setiap 27.3 hari secara tempoh siderius, dan 29.5 hari secara tempoh qamari. Bulan juga tidak memancarkan cahayanya sendiri, sebaliknya hanya memantulkan cahaya matahari ke bumi. Disebabkan dua perkara ni; Bulan mengorbit bumi dan memantulkan cahaya matahari ke bumi, kita dapat melihat kitaran fasa-fasa bulan di langit.

Fasa-fasa bulan. Sumber: mesejbulan.wordpress.com

Permukaan bulan juga diselaputi kawah dan dipenuhi dengan pasir dan batu-batuan. Keadaan ini disebabkan oleh ketulan asteroid dan meteorit yang menghentam permukaan bulan. Disebabkan bulan tidak mempunyai atmosfera untuk melindungi dirinya daripada impak objek-objek samawi kecil ini, jumlah kawah yang wujud di bulan adalah jauh lebih banyak berbanding bumi. Bulan juga mempunyai dua sisi yang digelar sisi dekat dan sisi jauh. Tapi hanya satu sisi sahaja yang boleh dilihat dari bumi iaitu sisi dekat disebabkan bulan berputar pada paksinya pada kadar yang sama ianya beredar mengelilingi bumi. Fenomena ini dinamakan putaran segerak ataupun penguncian pasang surut (tidal locking).

Gambar kiri ialah kesan penguncian pasang surut, iaitu apabila bulan berputar pada paksinya selari dengan peredaran mengelilingi bumi. Gambar kanan ialah apabila bulan tidak berputar pada paksinya, bermakna pemerhati di bumi akan nampak kedua-dua sisi bulan secara alternatif. (Sumber: Wikipedia)

Terdapat pelbagai fenomena alam yang boleh dikaitkan dengan bulan. Berikut adalah antara fenomena-fenomena biasa yang boleh terjadi disebabkan kewujudan bulan.

  • Fenomena pasang-surut: Kejadian ini adalah disebabkan pengaruh tarikan graviti bulan serta putaran bumi mengelilingi matahari. Blog pancing seperti Myrodreel dan Umpan ada menerangkan perkara ini secara lebih jelas.
  • Gerhana Bulan: Berlaku ketika matahari, bumi, dan bulan berada dalam satu jajar yang sama atau hampir sama, dan apabila bulan terjatuh pada sebahagian (gerhana bulan separa) atau seluruh (gerhana bulan penuh) bayang-bayang umbra bumi.
  • Gerhana Matahari: Berlaku apabila matahari, bulan, dan bumi berada dalam satu jajar yang sama atau hampir sama, dan apabila bayang-bayang bulan menutupi cahaya matahari sama ada secara penuh ataupun separa bergantung kepada lokasi.
  • Supermoon: Berlaku apabila fasa bulan purnama bertembung dengan perigee, iaitu titik paling dekat antara bulan dengan bumi menyebabkan saiz bulan kelihatan lebih besar dan terang.
  • Blue moon: Kemunculan dua kali bulan purnama pada bulan yang sama mengikut kalendar Masihi.

Sebenarnya banyak lagi nak cerita, tapi tak nak artikel ni jadi terlalu panjang jadi yang lain-lain tu kita akan sentuh di entri yang akan datang. Jadi sebagai penutup artikel ini saya sarankan anda untuk cuba fikirkan sejenak, apakah yang akan terjadi pada bumi jika bulan hilang secara tiba-tiba? Fikirkanlah ye.

Temui Lohong Hitam yang Amat Besar – S5 0014+81

Ini ialah seketul lohong hitam raksasa (supermassive black hole) bernama S5 0014+81. Amat besar tu berapa besar? Tengok je gambar yang diilustrasikan pelukis tu. Saiz sistem suria kita kat tengah-tengah tu. Meh sini nak kasitau berapa besar dan beratnya benda ni.

[su_table responsive=”yes”]

Ciri-ciri Ukuran Nota
Jisim 40 bilion kali ganda lagi berat dari jisim matahari Jisim matahari adalah hampir 2,000,000,000,000,000,000,000,000,000,000 kg
Diameter 236.39 bilion km Bersamaan 1580 AU – 1580 kali jarak Bumi ke Matahari

[/su_table]

Kalau jisim matahari pun dah dekat 2 quintilion kilogram, cuba bayangkan jisim lohong hitam ni yang 40 bilion kali ganda lagi berat dari jisim matahari. Lebar diameter dia pun seribu setengah kali ganda jarak dari matahari ke bumi. Benda ni lagi berat dan lebar dari korang walaupun korang rasa korang dah gemuk. Boleh fikir tak betapa keciknya kita berbanding benda-benda ni :’)

[su_note note_color=”#072dcd” text_color=”#ffffff” radius=”5″]Jisim dan berat tak sama. Jisim ialah berapa banyak jirim (matter) yang boleh memenuhi ruang dalam sesuatu objek. Berat ialah jisim sesuatu objek tu dipengaruhi daya tarikan graviti. Senang cerita, kalau korang timbang diri korang kat bumi dengan kat bulan, jisim korang takkan berubah tapi berat korang akan berubah di dua tempat tersebut.[/su_note]

[su_note note_color=”#32ac04″ text_color=”#ffffff” radius=”5″]AU ialah singkatan bagi Astronomical Unit. 1 AU bersamaan dengan jarak Bumi ke Matahari, iaitu hampir 150 juta kilometer.[/su_note]

Antara Bumi dan Marikh

Semalam admin ada dapat cadangan dari seorang pembaca yang berbunyi begini;

“Buat perbincangan pasal atmosfera Bumi dan Marikh. Sama ke tak”

Hari ni kita akan bincangkan serba sedikit mengenai itu. Lagipun sekarang ni banyak desas desus usaha untuk berpindah ke Marikh yang kita dengar disebabkan permukaannya yang hampir serupa dengan Bumi dan juga bukti kewujudan air di planet tersebut suatu ketika dahulu. Tetapi adakah planet Marikh ini sesuai untuk diduduki?

Bercakap mengenai atmosfera kedua-dua planet, atmosfera Bumi mempunyai 78% nitrogen dan 21% oksigen. Manusia bergantung kepada oksigen untuk hidup dan Bumi kaya dengan itu. Sementara itu, atmosfera Marikh adalah sangat tipis berbanding dengan bumi (kurang dari 1% tebal atmosfera bumi) dan juga sangat toksik kerana mengandungi 95% karbon dioksida dan hanya 0.4% gas-gas lain termasuk oksigen. Di Bumi, lapisan atmosfera yang tebal akan menghalang sinaran ultraungu yang dihasilkan oleh Matahari. Hal ini penting bagi manusia kerana ia dapat mengelakkan kesan berbahaya terutamanya kanser kulit apabila didedahkan terlalu lama. Di Marikh, lapisan atmosfera yang sangat nipis tidak akan dapat menapis sinaran ultraungu tersebut.

Sumber: European Space Agency

Disebabkan lapisan atmosfera Marikh yang tipis ini jugalah perbezaan suhu antara siang dan malam jauh berbeza dengan di Bumi kerana ia tidak berupaya memerangkap haba dari Matahari. Perbezaan suhu siang dan malam di Marikh secara puratanya mencecah 70°C. Selain itu, tekanan atmosfera di planet Marikh adalah di bawah Amstrong’s limit iaitu 100 kali lebih rendah dari Bumi, di mana manusia tidak akan boleh hidup tanpa memakai sut tekanan kerana pada tahap ini air (termasuk darah) boleh mendidih pada suhu bilik. Perbezaan-perbezaan ini membuktikan atmosfera Marikh adalah jauh berbeza dari atmosfera Bumi, dan usaha untuk merubah Marikh supaya menjadi seperti Bumi (terraforming) amat sukar kerana selain atmosfera yang melampau, pembolehubah yang lain seperti permukaan yang berradiasi, tanah yang toksik, ribut pasir dan jarak Marikh sendiri yang sedikit jauh dari Matahari menambahkan lagi kesulitan.

Oleh itu, jagalah Bumi anda dengan baik. Jangan buang sampah merata, jangan bakar hutan sesuka hati, kurangkan penggunaan bahan kimia yang akan merosakkan lapisan ozon, peluk pokok kuat-kuat dan cakap terima kasih sebab beri oksigen. Sayangilah Bumi Anda.

Jarak oh jarak

Hari ini kita nak bermain dengan nombor sikit. Sikit je tak banyak. Pernah tak korang terfikir berapa jarak dari rumah korang ke Kuala Lumpur? Kalau dari tempat saya, mungkin dalam 160 kilometer dan mengambil masa dua jam, atau mungkin lebih, bergantung kepada trafik. Katakanlah trafik bergerak lancar dan saya bergerak 80 km/j tak lebih tak kurang, bermakna saya akan tiba di KL tepat pada 2 jam berikutnya. Perasan tak kita boleh tentukan jarak menggunakan kilometer ataupun jam? Haa sebab lepas ni kita nak sentuh pasal ni.

Okay lepas dah fikir jarak dari rumah ke KL (melainkan rumah korang kat KL la kan), cuba fikir jarak rumah korang ke New York pulak. Saya Google tadi, jarak dia dalam 15,000 km. Jauh kan? Berapa pulak masa diambil nak sampai ke situ agaknya. Jarak ke Buenos Aires? 16,000 km. Haa ini baru kat bumi. Apa kata kita kira jarak dari bumi ke objek-objek samawi pulak. Sebagai contoh, berapa jarak dari planet kita ke bulan? Secara purata, jaraknya adalah dalam sekitar 384,400 km. Berkali-kali ganda dari jarak kat atas muka bumi tadi. Jarak ke Marikh? 54.6 juta km. Jarak ke matahari? 149.6 juta km.

Ini baru jarak objek-objek yang terdekat dengan kita. Itupun dah berjuta-juta kilometer. Sebab tu kita tak pakai kilometer bila kita kira jarak objek samawi. Susah nak baca bila kita kena taip 40^12 km ataupun 12.54^22 km. Jadi untuk mengatasi masalah ini kita pakailah satu ukuran yang dipanggil tahun cahaya. Benda ni senang je. Kelajuan cahaya ialah dalam 300,000 km sesaat. Satu tahun cahaya bermakna berapa jauh cahaya tu melintasi laluan kedap udara (vacuum) dalam setahun. Jadinya kita ambik kelajuan cahaya tu, kita darabkan dengan setahun. Hasilnya, 1 tahun cahaya bersamaan lebih kurang 10 trillion km (1,000,000,000,000 km).

Macam kita cakap kat atas tadi, kita boleh ukur jarak dengan ukuran jarak (m/km) ataupun ukuran masa (minit/jam/tahun). Jadi kat sini kita guna ukuran masa je sebab senang. Kalau tengok perkiraan kat atas tadi dah cecah trillion km, tapi jarak matahari baru million km. Jadi berapa je jarak matahari kalau ikut unit tahun cahaya? Cahaya matahari mengambil masa 8.3 minit untuk sampai ke bumi jadi kita boleh cakap jarak antara bumi dan matahari ialah 8.3 minit cahaya. Bulan? 1.3 saat cahaya. Pluto? 5 jam cahaya.

Alpha Centauri? 4.37 tahun cahaya.

Sirius? 8.61 tahun cahaya.

Arcturus? 36.66 tahun cahaya.

Antares? 619.7 tahun cahaya.

Deneb? 2,616 tahun cahaya.

Titik tengah galaksi Bima Sakti? 25 ribu tahun cahaya.

Galaksi Andromeda? 2.5 juta tahun cahaya.

Galaksi Whirlpool? 23.16 juta tahun cahaya.

MACS0647-JD? 13.3 billion tahun cahaya.

Jarak hati awak ke hati saya? Tiada siapa tahu 😌

Selamat Datang ke Angkasa Kita!

Blog ini berfungsi sebagai arkib artikel-artikel yang dipaparkan di akaun rasmi LINE Angkasa Kita. Kemungkinan juga blog ini akan menjadi extension kepada kiriman di LINE kerana setakat ini LINE@ hanya menyokong satu imej bagi setiap kiriman.

Terima kasih kerana melawat blog ini, dan kepada pengguna LINE yang belum mengikuti akaun Angkasa Kita, silalah ikuti kerana kami akan menyajikan kiriman-kiriman menarik dan berilmiah untuk santapan jiwa dan rohani anda.